Accions del document

Història de les Universitats Catalanes

Comparteix Share
Breu història de les universitats del sistema universitari català

Els orígens remots de l’actual sistema universitari de Catalunya es remunten a finals del segle XIII. L’any 1300, autoritzat per una butlla del papa Bonifaci VIII de 1297, el rei Jaume II va atorgar el privilegi de fundació de l'Estudi General de Lleida amb una disposició que prohibia establir altres estudis generals en altres ciutats dels seus regnes. Hereva d’aquell Estudi General, la Universitat de Lleida ha commemorat recentment set segles d’història.

 

L’esmentada prohibició, defensada aferrissadament pel poder civil i l’eclesiàstic de Lleida, va impedir per segles que prosperessin els intents d’implantar nous estudis generals al Principat de Catalunya, tot i els repetits intents per part dels monarques i dels consells municipals de Barcelona i Girona. Martí l’Humà va fundar un estudi de medicina a Barcelona, el 1401, però, els successius intents de transformar-lo en estudi general no van prosperar fins al 1539 i Alfons el Magnànim va atorgar a Girona, el 1446, un estudi general que tampoc va prosperar fins un segle més tard.

 

Entre 1539 i 1620, es van crear estudis generals o universitats a Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Solsona que, juntament amb el de Lleida, es van mantenir en funcionament fins a la desfeta catalana de 1714. Felip V els va suprimir tots i va fundar a Cervera una única universitat per a tot Catalunya, que va iniciar les seves activitats acadèmiques el 7 de gener de 1715.

 

La Universitat de Barcelona va ser restablerta el 1837 i el 1842 li van ser incorporades les de Cervera i Ciutat de Mallorca. Va quedar així constituïda en centre d’una demarcació universitària que abastava Catalunya i les Illes Balears, situació que es mantindria, amb el breu parèntesi de la Universitat Autònoma de 1933-39, fins a la creació, el 1968, de la nova Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Els ensenyaments tècnics arrenquen de la iniciativa, a partir del darrer terç del segle XVIII, de la Junta de Comerç de Catalunya, creada el 1758. Aquesta institució va ser la plataforma constituïda per la burgesia comercial i industrial catalana per a la promoció de l’activitat econòmica del Principat i, amb una clara visió de futur, va crear escoles de caràcter tècnic (nàutica, taquigrafia, dibuix i belles arts, idiomes, química, botànica i agricultura, mecànica, física, economia), a partir de 1769.

 

El 1851, les escoles de la Junta de Comerç es van integrar en l’Escola Industrial Barcelonesa, creada per reial ordre amb l’objecte d’impartir ensenyaments industrials i mercantils. Aquesta escola i les altres escoles tècniques que es van anar creant a Barcelona i altres ciutats (Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Canet de Mar), a partir de la segona meitat del segle XIX, es van agrupar el 1971 en la Universitat Politècnica de Barcelona que va prendre el 1984 el nom actual d’Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Però, és a partir del traspàs de competències en matèria d’universitats a la Generalitat de Catalunya, el 1985, quan es comença a perfilar el sistema universitari català actual i s’estén per tot el territori.

 

El 1990 el Parlament de Catalunya crea a Barcelona la Universitat Pompeu Fabra i l’any següent la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, i la Universitat Rovira i Virgili, successores dels respectius estudis generals de Girona, Lleida i Tarragona, suprimits el 1714.

 

També, es va crear el 1995, a iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, una universitat no presencial que dóna una resposta innovadora en el camp de l’ensenyament superior mitjançant l'ús de tecnologies multimèdia i interactives.

 

A més de l’acció legislativa del Parlament de Catalunya, diverses iniciatives privades i públiques han conduït a la creació d’altres universitats, que el Parlament ha reconegut: la Universitat Ramon Llull, el 1991, la Universitat de Vic i la Universitat Internacional de Catalunya, el 1997, i la Universitat Abat Oliba CEU, el 2003.

 

Text elaborat per: Generalitat de Catalunya

darrera modificació: Gener 2012
Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech