Accions del document

Decepció i indignació del CEUCAT a Madrid

Comparteix Share
19/12/2012 Les universitats catalanes marxen de la reunió sense poder manifestar-se sobre la LOMCE crispades pel funcionament del CEUNE
Decepció i indignació del CEUCAT a Madrid

Inici del plenari del CEUNE

El CEUCAT manifesta el seu profund malestar pel desenvolupament de la sessió plenària del CEUNE (Consejo de Estudiantes Universitario del Estado) i l'absoluta manca d'acords amplis.

 

L'absència del Ministre Wert, president del CEUNE, ha estat profundament criticada pels estudiants a la reunió. Després de gairebé un any del govern del Partit Popular el Ministre encara no ha estat present en cap dels debats d'aquest òrgan, que té com a finalitat poder discutir directament amb el Ministre les qüestions més rellevants de la política universitària del govern de l'Estat.

 

A la reunió, iniciada amb molt de retard i amb dures crítiques a la manca de rigorositat de l'acta que es pretenia aprovar i que van ocupar més de mitja hora d'intervencions, es va anar incrementant el nivell de tensió entre els assistents (en tot moment expressada de forma verbal) fins arribar a l'extrem d'interrompre la sessió per la necessitat de calmar els ànims. Dos agents de la guàrdia civil i diverses persones d'altres cossos de seguretat van personar-se a la seu de la reunió, tot i que afortunadament no van intervenir.

 

2012-12-18 Alguns dels assistents del CEUCAT al ple del CEUNERepresentants catalans, gallecs, bascos i asturians - entre altres - van exposar el seu profund malestar per la invasió de competències autonòmiques i van defensar fermament la immersió lingüística i cultural, en entendre que la LOMCE envaeix competències de les comunitat reduint la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques de l’Estat, que segons la Constitució Espanyola han de ser objecte de respecte i protecció. Tot això fora del torn específic de debat sobre l'esborrany de la LOMCE, que encara no havia començat quan després de més de 4 hores i mitja de reunió (a les 20:30h del vespre) el CEUCAT va abandonar indignat i decebut la sala per qüestions logístiques.

 

Al matí, el CEUCAT havia dipositat al registre del Ministeri d'Educació, juntament amb una vintena d'universitats de tot l'Estat, un informe contrari a la LOMCE. A la porta del ministeri alguns portaveus van explicar la posició d'aquestes universitats en roda de premsa. El text, acusa la llei de "mercantilista, classista i d'envair competències autonòmiques".

 

Un altre punt de fort conflicte per part d'un important nombre d'universitats és el menyspreu a les agències autonòmiques d'avaluació de la qualitat. El CEUNE tenia previst nomenar dos persones per formar part del Consell Assessor de l'ANECA (agència nacional d'avaluació de la qualitat), però els assistents denunciaven la imposició per part de la comissió permanent d'uns requisits "que semblen fets a mida per a determinades persones" segons indicava un representant. El punt més conflictiu era l'obligació d'haver participat en programes de l'ANECA (deixant de banda la participació en programes de qualitat com AUDIT o VERIFICA en les agències catalana - AQU - i gallega - AGSUC-, tot i que aquestes estan plenament reconegudes per l’agència europea - ENQA).

 

El CEUCAT ja va votar en contra d'aquests requisits a la comissió permanent del CEUNE, en una reunió en què (com van criticar ahir algunes universitats) Gabriel Martín Vicepresident segon del CEUNE (precisament un dels candidats al consell assessor) no es va inhibir durant la fixació dels requisits tot i l'evident conflicte d'interessos que existia.

 

L'intens, dur i desendreçat debat, que va superar claramanet als moderadors de la reunió que en alguns casos van tallar o fins i tot impedir les intervencions abans que s'esgotés el temps pactat, és reflex de la major manca de preparació de les reunions, manca de consens previ i manca d'acord en els procediments que s'ha vist mai des de la constitució del CEUNE al passat més d'abril de 2011. Sobre la qüestió del Consell Assessor d'ANECA, fonts que van continuar a la sala un cop el CEUCAT havia marxat, asseguren que la mesa no va ser capaç de reconduir la situació i van deixar aquesta qüestió "en suspens".

 

Altres assumptes que calia tractar durant la reunió eren el nomenament d'una persona de reconegut prestigi per ésser patró de la fundació ANECA, la firma d'un conveni entre CEUNE i ANECA, el debat sobre la LOMCE i algunes ratificacions d'acords de la comissió permanent.

 

Durant la reunió el Secretario General de Universidades, Sr. Federico Morán, va acomiadar i agrair públicament la feina a Jordi Codony, que deixava la comissió permanent entre aplaudiments de tot el plenari. En el seu lloc va ésser elegit Juan Antonio Montero Nicolau representant de la Universitat de Castella-La Mancha. Segueix formant part de la permanent l'actual membre del CEUCAT en representació de la UAB (Carlos Pérez).

 

Per part de Catalunya els representants dels estudiants de les universitats catalanes UB, UAB, UPC, UdL, UdG, URV, UIC, URL i UOC, així com la presidenta (Gemma Espigares) i l'expresident del CEUCAT (Jordi Codony) van assistir ahir a Madrid al ple del CEUNE i també a la reunió prèvia d’estudiants organitzada pel vicepresident segon de l'òrgan, Gabriel Martín.

Barcelona, 19 de desembre de 2012

darrera modificació: Desembre 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech