Accions del document

El CEUCAT, disconforme amb els quatre graus de tres anys que s’impartiran a Catalunya a partir de Setembre

Comparteix Share

Avui, 9 de Març de 2016, s’han presentat públicament els primers quatre graus que s’impartiran en 3 anys, després que el govern espanyol aprovés per decret una modificació al  Real Decreto 1393/2007, de 29 de octubre, por el que se establece la ordenación de las enseñanzas universitarias oficiales que obria la porta a poder introduir graus de 180 ECTS.

Tal i com vam advertir des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes, sembla que aquests graus de 3 anys s’hagin confeccionat seguint criteris econòmics: no sabem el preu de dos dels quatre graus que s’introdueixen, Global Studies de la UPF i Disseny i producció digital, de la UOC, però els preus que coneixem han activat totes les alertes: el grau de Disseny de videojocs que presenta l’ENTI, un centre adscrit a la UB, tindrà un preu de 7.900€ anuals i el grau en Bioinformatics de l’ESCI, centre adscrit a la UPF, tal i com s’anuncia al seu web, pujarà fins a 9.900€ per cada curs: fins a 165€/crèdit ECTS. Aquest últim cas ens preocupa especialment, perquè la informació és contradictòria: la Universitat de Barcelona, que col·labora en el disseny d’aquest grau, diu que la docència es desenvoluparà al Campus del Mar de la UPF i no al seu centre adscrit, fet que podria comportar que el preu fos destinat a un ens privat, però els recursos que es consumeixin provinguessin de la institució pública. Per si això fos poc, alguns dels graus que s’han presentat no compten encara amb l’aprovació de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, un segell que pensem que hauria de ser condició sine qua non per publicitar qualsevol ensenyament que s’imparteixi a les Universitats Catalanes.

Conceptualment ens sobta que aquests quatre graus nous –que a més a més de ser singulars havien d’esdevenir la prova pilot de com dur a terme la introducció d’ensenyaments de 180ECTS– no s’imparteixin exclusivament en centres públics, sinó que dos d’ells s’hagin acceptat a centres adscrits a les universitats públiques. Creiem que això és un indicador claríssim de quines motivacions hi ha rere aquests graus.

A més a més dels dubtes que ens sorgeixen respecte aquests graus, cal dir que encara no tenim cap document vinculant (llei o decret) que ens garanteixi que el quart curs d’estudis universitaris serà a preu de grau indiferentment de l’etapa universitària a què correspongui: grau o màster.

Tot plegat ens porta a mostrar la nostra oposició als primers graus que s’han introduït i emplacem a les administracions i universitats catalanes a reprendre un procés de reflexió abans d’introduir graus de 180 ECTS, per tal de garantir tant la qualitat acadèmica dels ensenyaments com l’accés a les dues etapes de l’educació superior a tot l’estudiantat català.

darrera modificació: Març 2016

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech