Sou a: Inici » Notícies » El CEUCAT mostra la seva preocupació per l’accés als màsters: els preus, les beques, el número de places i els requisits previs, els principals inconvenients.
Accions del document

El CEUCAT mostra la seva preocupació per l’accés als màsters: els preus, les beques, el número de places i els requisits previs, els principals inconvenients.

Comparteix Share

El passat 9 de Març es van presentar al Saló de l’Ensenyament els quatre primers graus de 3 anys que s’impartiran a Catalunya. Des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes ja vam fer notar la nostra oposició a la introducció de graus de 180 ECTS abans de tenir garantit l’accés a la segona part de l’etapa universitària: el màster, que entenem imprescindible en aquests nous estudis.

 

En l’actual Sistema Universitari Català, l’oferta de màsters és molt diversa en tipologia (públics, privats, propis...), però la majoria tenen en comú dues coses: en primer lloc, l’existència de preus alts i de poques beques i ajuts. Més concretament, actualment els i les estudiants d’estudis de Màsters només poden optar a les beques que ofereix el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, que exigeixen un 7 de mitjana per optar-hi, amb l’excepció d’aquells ensenyaments que habiliten per exercir una professió concreta, els anomenats professionalitzadors.

 

En segon lloc, els requisits previs que determinen l’accés als màsters acostuma a ser poc transparent, els criteris són força ambigus i això determina que existeixi una subjectivitat molt marcada a l’hora de triar quins estudiants entren al màster. Per si tot plegat fos poc, molts dels màsters actuals –especialment els professionalitzadors– tenen unes places d’accés limitades: hi ha més estudiants de grau que acaben que places totals del màster que habilita per dur a terme la professió, fet que comporta que bona part dels graduats no puguin exercir fins al cap d’anys.

 

Tot plegat provoca que l’ascensor social que és la Universitat quedi truncat després del grau, donat que avui en dia un grau és insuficient per accedir a llocs de treball d’alta qualificació.


És per tot això que des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes volem mostrar la nostra preocupació pel model d’accés als màsters. Creiem que és molt urgent equiparar les dues etapes universitàries, el grau i el màster. Per tal de garantir la funció social de la Universitat és fonamental garantir l’accés als màsters a tot l’estudiantat català, sigui quina sigui la seva condició socioeconòmica. Cal, doncs, disminuir el preu dels màsters (com a mínim, equiparant-los amb el preu dels graus), introduir beques a màsters, augmentar les places als màsters de titularitat pública i establir uns requisits previs concrets, que permetin un accés transparent i democràtic en aquesta segona etapa dels estudis universitaris.

darrera modificació: Març 2016

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech