Accions del document

El CEUNE veta la possibilitat d'entrada d'avaluadors de l'AQU al Consell Assessor de l'ANECA

Comparteix Share
05/12/2012 La Comissió Permanent del CEUNE veta la possibilitat que estudiants avaluadors de l'agència de qualitat de Catalunya puguin formar part del consell assessor d'ANECA

 

Avui s'ha reunit la Comissió Permanent del CEUNE (Consejo de Estudiantes Universitario del Estado) en una sessió que ha durat més de tres hores.

 

Després dels informes dels vicepresidents del CEUNE, s'ha seguit amb la fixació dels requisits previs per poder formar part del Consell Assessor d'ANECA, ja que aquesta agència de qualitat ha sol·licitat el nomenament de dos estudiants amb experiència en qualitat per formar part del seu òrgan assessor. 

Tot i les propostes inicials, la intervenció dels representants catalans ha permès que finalment existeixi un procés de presentació de candidatures entre els membres del plenari. Els requisits (que avalin l'experiència dels candidats en matèria de qualitat) han estat motiu de conflicte. Els candidats, a banda d'haver rebut formació en qualitat i acreditar experiència en processos interns de qualitat en una universitat, també hauran d'haver participat en processos de l'agència de qualitat ANECA. Així s'exclouen deliberadament altres agències oficials reconegudes per l'agència europea de qualitat (ENQUA) com la de Catalunya (AQU) o la gallega (ACSUG).

El CEUCAT ha rebutjat frontalment aquest veto. Els representants catalans presents a la reunió han votat en contra d'aquests requisits i s'han mostrat indignats per la mesura, tot defensant que l'experiència en assegurament de la qualitat no s'adquireix exclusivament a l'agència nacional. Haver participat en agències diferents d'ANECA permetria aportar visions diferents i amb valor afegit, a més de contribuir a reduir l'endogàmia.

 

Pel que fa a la LOMCE, s'han debatut exclusivament els articles referents a universitats (principalment la modificació de l'article 38) i s'han posat damunt la taula els informes presentats per diversos consells d'estudiants (Lleida, Girona, Sevilla i A Coruña).

Alguns dels aspectes conflictius de la llei (pel que fa a accés) són l'aparició de proves específiques d'accés a cada universitat (que el CEUCAT demana que siguin excepcionals, amb validesa universal i a preus no privatius), així com l'accés directe desde Formació Professional (que cal regular) o la possible invasió de competències de la Generalitat de Catalunya (que el CEUCAT exigeix evitar). A més, la llei discrimina el català a l'educació. Aquests dos últims són els motius pels quals la Generalitat no va assistir ahir a la reunió de la Conferència General de Política Universitària per tractar la LOMCE.

 

La comissió permanent també ha analitzat les candidatures que han presentat les universitats per poder portar una proposta al plenari sobre el nomenament d'una persona de reconegut prestigi com a membre del patronat de la fundació ANECA. Els representants catalans se n'han mantingut al marge per discrepàncies de procediment. També s'ha aprovat un conveni de col·laboració entre el CEUNE i l'ANECA.

 

La reforma del reglament del CEUNE (principalment la creació de suplents, la forma d'acreditació de la condició de representant i el redisseny de les comissions de branca) i la organització del plenari del dia 18 de desembre també han ocupat part de la reunió. Al ple del desembre el Ministre Wert haurà d'explicar les seves actuacions i escoltar la posició dels consells d'estudiants davant la LOMCE.

Finalment s'ha decidit que el vicepresident segon (Gabriel Martin) i el vicesecretari (Ezequiel Valentín) formin part d'un comissió mixta amb ANECA i els Consells Socials per abordar la problemàtica de les normatives de permanència i la figura de l'estudiant a temps parcial. Aquesta comissió era reclamada des de fa més d'un any pel CEUNE.

 

Ahir també es va aprovar, a falta de ratificació del plenari, la imatge corporativa del CEUNE després d'un any i mig d'existència del consell.

 

Jordi Codony, expresident del CEUCAT, criticava a la sortida de la reunió la "manca de preparació de les reunions" per part dels estudiants i per tant "la manca de voluntat de consens i participació" que existeix des del canvi a la vicepresidència segona del CEUNE.

 

A la reunió, celebrada al Ministeri d'Educació mentre al pis superior es reunia Wert amb la Consellera Rigau i la resta de consellers d'educació també en motiu de la LOMCE, han assistit l'equip ministerial i els estudiants: Jordi Codony (CEUCAT), Carlos Pérez (UAB), Gabriel Martin (UC3M), Borja Pérez-Mansilla (CEU San Pablo) i Fernando Pérez (UNED).

arxivat sota: , ,
darrera modificació: Desembre 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech