Accions del document

El decret de preus rep el suport del CIC amb l'estudiantat en contra

Comparteix Share
29/06/2012 El CIC ha donat el seu vistiplau al decret de preus presentat pel govern, tot i l'oposició dels representants dels estudiants i els sindicats
El decret de preus rep el suport del CIC amb l'estudiantat en contra

Membres del CEUCAT presents avui a la reunió

Tot just una setmana després que el govern presentés a estudiants i universitats la seva proposta de decret de preus pel curs 2012-13 i els estudiants fessin entrega de més de 6000 firmes contra el RD14/2012, avui la conferència general del CIC i la posterior Junta presidida pel Conseller Mas-Colell ha donat el seu vistiplau perquè s'aprovi el decret.

 

El CEUCAT ha portat a la reunió d'avui la llista de 22 motius (document descarregable aquí) pels quals no està d'acord amb la proposta de decret presentada divendres passat pel Govern. Els principals arguments, que el CEUCAT entregava al Secretari d'Universitats el passat dimarts, eren entre d'altres:

 

 • Es carrega sobre l'estudiantat la manca de recursos econòmics provocada per altres agents, fent pagar més (fins un 66%) per una universitat que ha hagut de retallar la qualitat dels seus serveis.
 • Cal augmentar el nombre diners destinats a beques i augmentar els llindars de renda perquè més famílies es beneficiïn de bonificacions, fent així més equitatiu el sistema i garantint que ningú quedi exclòs del sistema universitari. Tot i el intent de redistribuir renda que fa el decret, creiem que la proposta actual es queda curta en beques i apuja els preus per la majoria d'estudiants fins a valors massa elevats.
 • Es trenca el contracte implícit entre estudiants i universitats sobre el preu dels estudis (els estudiants veurem com varia molt el preu de la matrícula quan som a mig cursar les titulacions).
 • Incloure el nivell de renda en el càlcul de la matrícula (tot i que redistribueix renda) en els terminis actuals  suposa problemes tècnics, pot donar lloc a la picaresca actualment existent en les sol·licituds de beca, complica el sistema i pot no reflectir la renda real i actual de les famílies (que poden haver quedat en atur o patit baixades de sou).
 • Un decret com aquest, que penalitza fortament repetir assignatures, exigeix una flexibilització de les normatives acadèmiques i de permanència de les universitats que encara no s'ha produït per tal que els estudiants decideixin lliurement quantes assignatures matricular.

 

Cal reconèixer que el govern s'ha mostrat obert a introduir canvis al decret per acostar posicions, i així queda recollit en forma de molts canvis a la proposta final de decret de preus. Tot i això el CEUCAT no ha donat suport al text, seguint fidel a les inquietuds i al sentiment de gran part de l'estudiantat universitari manifestada al llarg dels últims dies contra una forta pujada de preus.

 

Properament el CEUCAT actualitzarà la CALCULADORA (que ja han utilitzat més de 30.000 persones) perquè tothom pugui fer simulacions i saber de forma senzilla quan pagarà el curs vinent segons el nou decret de preus de la Generalitat.

ALGUNES NOVETATS DEL DECRET

Algunes de les principals novetats d'aquest decret de preus són:

 • Calcula el preu de matrícula en funció de la renda familiar, en 7 trams diferents que van des del 0% del cost  (becaris MECD) fins al 25% del cost. Aproximadament, segons dades del govern:
   • 15% dels estudiants tindran matrícula gratuïta
   • 10% dels estudiants pagaran menys que l'any passat
   • 5% dels estudiants pagaran com l'any passat
   • 70% dels estudiants pagaran més que l'any passat

Per gaudir dels descomptes associats als trams de renda CAL demanar beca EQUITAT. L'aplicació del descompte NO serà automàtica!

 • Augment la penalització per les segones i successives matrícules, tot i que finalment s’ha optat pel mínim permès pel RD14/2012.
 • Incrementa el preu de TOTS els màsters i permet que les universitats apliquin bonificacions a la matrícula.
 • Augmenta un 66% per tothom el preu de les segones carreres (que ja costaven un 40% més que la primera carrera)
  • El fraccionament en 10 mensualitats estarà avalat per la Generalitat, i tindrà un interès subvencionat inferir al de mercat
  • S'augmenta un 85% el fons destinat a beques excel·lència, que no tenen en compte el nivell de renda


  Més detalls sobre el decret de preus i el sistema de beques equitat es pot consultar a l web de la Generalitat:
  http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=154160&idioma=0
  darrera modificació: Juny 2012

  Notícies

  Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
  RSS RSS Accessibilitat Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
  © UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech