Accions del document

El futur de les universitats s'ha debatut a les II Jornades Obertes del CEUCAT

Comparteix Share
12/03/2012 El Consell de l’ Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) ha reunit aquest cap de setmana estudiants i autoritats de les universitats catalanes per celebrar el seu primer aniversari i aportar propostes de millora del sistema universitari.
El futur de les universitats s'ha debatut a les II Jornades Obertes del CEUCAT

Inaguració de les Jornades

Les II Jornades obertes de treball han estat un espai de debat entre els estudiants universitaris d’arreu de Catalunya i autoritats acadèmiques i polítiques  amb l’objectiu de fomentar la participació estudiantil en òrgans de representació suprauniversitària i formar futurs representants.

A les Jornades han participat personalitats com el Sr. Antoni Castellà, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, que va afirmar que treballa per refer el mapa de titulacions, caminar cap a un model de professorat contractat, que cal que les universitats col·laborin entre elles per estalviar recursos, que cal augmentar el preus de matrícula alhora que s'augmenten les beques, que cal treballar per la inserció laboral dels doctors i que cal refer el model de governança universitària.

 

El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramirez, que va recolzar el dret dels estudiants a protestar, però cívicament (arran de la ocupació que hi va haver a la UB) afirmava que "invertir en futur és invertir en educació".  La Dra. Esther Giménez-Salinas, rectora de la Universitat Ramon Llull, va destacar que "qui ha d'ajudar a sortir de la crisis és l'ocupació dels joves", mentre que Jordi Codony, president del CEUCAT, defensava la participació dels estudiants per aconseguir i mantenir una universitat de qualitat.

 

El Dr. Josep Ferrer, ex rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, va reivindicar que no cal revisar el govern intern de les universitats sinó que reclama que la conselleria assumeixi les seves responsabilitats en planificació i coordinació. El Sr. Joaquim Boixareu, president del consell social de la UPC, i el Dr. Màrius Rubiralta, exSecretari d'Estat d'Universitats, defensaven una modernització de la governança universitària, però des de diferents punts de vista. I els estudiants han defensat que no cal un canvi dràstic de model de governança com es proposa des d'alguns sectors, però reconeixen que es pot treballar per millorar certs aspectes concrets del govern del sistema universitari i de les universitats, sempre mantenint la participació dels estudiants com un element fonamental.

 

El Sr. Pere Pardo, director de l’AGAUR ha instat a l’estudiantat a fer servir l’agència per informar-se sobre les beques que existeixen, atès que -diu- hi ha molta gent que no se’n beneficia “perquè desconeix que existeixen” o no en coneix totes les possibilitats. Defensa també que el traspàs de les competències en beques a la Generalitat “és urgent” perquè actualment el sistema d’atorgament de beques del Ministeri “no està adaptat al nivell de vida català”.

 

Els estudiants han criticat que les noves beques d’excel·lència del govern de Catalunya beneficien “a massa poca gent” i només contemplen la nota com a criteri d’atorgament provocant una situació de desigualtat entre els estudiants de les diferents titulacions. Consideren que s’han de potenciar més les beques equitat - que redueixen un 50% la matrícula- perquè “arriben a un gran nombre de beneficiaris”  i perquè els llindars de renta de les beques del Ministeri són massa baixos per la societat catalana.

 

El Director de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), el Dr. Josep Anton Ferré, ha assegurat que és molt important conèixer l'opinió dels estudiants per poder millorar tant la docència a les classes com també les pròpies titulacions.

 

Durant les jornades també s'ha presentat el video de la campanya "informa't i participa" del CEUCAT al Saló de l'Ensenyament i s'ha signat un conveni entre el CEUCAT i el Consell d'Estudiants de Medicina de Catalunya (CEMCAT).

 

Tant els ponents com els assistents han coincidit a valorar molt positivament la realització d'aquest tipus de jornades que permeten la participació de la comunitat en els debats sobre la universitat; i a fer un bon balanç del primer any d'existència del CEUCAT.

 

El CEUCAT és un òrgan de coordinació dels consells d'estudiants de totes les universitats catalanes creat fa un any per govern, rectors i estudiants.

 

veure el programa

més imatges

 

PROPERAMENT ES PENJARÀ UN DOCUMENT DE CONCLUSIONS aquí


darrera modificació: Abril 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech