Accions del document

Els universitaris catalans s’oposen a les mesures anunciades pel Ministre Wert

Comparteix Share
19/04/2012 El CEUCAT s’oposa frontalment a les mesures pactades avui entre el Ministre Wert i les CCAA, i els insta a rectificar i a reunir-se amb els estudiants.

El CEUCAT defensa fermament que augmentar els preus als estudiants universitaris i disminuir el pressupost destinat a universitats no és una bona estratègia. Cal invertir en la innovació i en els futurs professionals i emprenedors per poder sortir de la crisi, i per tant cal dotar les universitats de recursos suficients.

 

Els brutals augments de preus anunciats avui posen en risc els estudis de joves amb pocs recursos que no gaudeixen de beques, i que es poden veure obligats a treballar i estudiar simultàniament (amb les difcultat que això comporta, fent devallar el seu rendiment acadèmic, i per tant augmentant les penalitzacions en matrícula i beca) o a abandonar la universitat.

 

Aquests tipus de mesures no s’han de pactar sense informar abans als tres òrgans de participació del Ministeri regulats per la LOMLOU: Consejo de Estudiantes Universitario del Estado (estudiants), Consejo de Universidades (rectors) i la Conferencia General de Política Universitària (CCAA).

 

Per la manca de diàleg i les conseqüències del que es planteja, el CEUCAT s’oposa rotundament a les mesures anunciades pel ministre Wert i li demana:

 

  1. Que retiri les propostes anunciades, ja que són del tot inadequades i no negociades.
  2. Que convoqui el plenari del Consejo de Estudiantes Universitario del Estado (CEUNE) per debatre amb representants de l’estudiantat sobre aquestes i altres reformes que vol aplicar.

 

A Barcelona, el dia 19 d’abril de 2012

 

 


PREUS I BEQUES


Les beques són, i han de ser, un instrument clau per permetre l’accés universal a la universitat a tots els ciutadans sense que la situació socioeconòmica sigui un factor limitant. Actualment Espanya inverteix en beques molt menys del què hi destinen els països de la OCDE. A més, les beques del ministeri no tenen en compte les diferències en el cost de la vida a les diferents comunitat autònomes (cosa que perjudica a Catalunya en l’assignació de les beques).

 

Aquests factors, entre d’altres, fan que el sistema de beques a Catalunya (i a Espanya) sigui insuficient. I per tant és del tot inacceptable que s’apliqui un augment de preus tant desproporcionat (que es suma a l’augment del curs passat, que a Catalunya va arribar en alguns casos al 13%). Això no farà més que dificultar l’accés a la universitat a les persones amb menys recursos, i carregar directament sobre l’estudiantat universitari la necessitat de reduir els pressupostos. Això s’accentua a Catalunya, on les matrícules són de les més cares de tot l’Estat Espanyol.

 

Cal augmentar els recursos destinats a beques, i més encara en cas d’augmentar les matrícules, i cal obrir un debat (en el què participin tots els agents implicats) per fer-les encara més útils i sobretot més justes.

 

PENALITZACIÓ PELS REPETIDORS


El CEUCAT tampoc comparteix l’augment de les penalitzacions que s’anuncien pels repetidors. Cal analitzar les causes dels baixos rendiments acadèmics, sovint no només relacionada amb la capacitat intel·lectual, l’esforç i la dedicació dels estudiants. Influeixen molts altres factors com els sistemes d’avaluació, tipus de qualificacions, número de convocatòries, “cultura” avaluadora de cada universitat, etc. Tots ells tenen una gran variabilitat entre facultats, i fins i tot entre estudis d’un mateix centre. I si anem a més detall, també influeixen aspectes com el tipus d’estudis, la capacitat docent del PDI o la sobrecàrrega de feina deguda a una coordinació poc efectiva de les diferents activitats avaluadores arrel de l’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior.

 

Això no exclou de responsabilitat als estudiants, sinó que demostra que hi ha moltes variables a tenir en consideració a l’hora de jutjar els estudiants pel seu rendiment, i es corre un elevat risc de crear importants greuges comparatius si aquest criteri esdevé cabdal per la concessió de beques o l’augment dels preus públics.

 

EL COST REAL DELS ESTUDIS


Si bé l’estudiantat universitari paga el 15% del pressupost total de les universitats, aquesta xifra inclou moltes despeses no relacionades amb la docència. Tot i que la xifra exacte del cost real dels estudis (despeses relacionades amb la docència) no és coneguda encara degut al sistema de comptabilitat utilitzat per les universitats, els propis rectors reconeixen que és més d’aquest 15%. Actualment els estudiants paguen entre un 20%  i un 30%, o fins i tot més, del cost real de la docència.

darrera modificació: Abril 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech