Accions del document

La Comissió per la millora de la Governança inicia els seus treballs

Comparteix Share
14/12/2011 Les primeres conclusions de la Comissió de Governança aposten per reforçar l'autonomia, la diversificació, la cooperació i la internacionalització de les universitats i estendre el mèrit a tots els àmbits
Les universitats catalanes han d’impulsar una reforma ambiciosa del sistema de governança que permeti fixar un model propi basat en les millors pràctiques internes i dels països més desenvolupats sense pensar en les restriccions de la legislació vigent. Aquesta és una de les conclusions que la ponència de la Comissió per a l’estudi de la Governança del sistema universitari ha recollit en un document de treball en què fixa el diagnòstic sobre la situació actual del sistema.

Aquest primer document, sotmès a debat per la Comissió en la reunió que ha mantingut aquest matí a la Secretaria d’Universitats i Recerca, considera “necessària i urgent” la reforma del sistema de governança. També estableix sis principis que han d’inspirar la proposta de canvi:

 • Ambició per dissenyar un model propi de governança basat en les millor pràctiques nacionals i internacionals sense pensar en les restriccions que imposa la legislació vigent.
 • Reforçar l’autonomia institucional per donar més llibertat a les universitats. L’excessiva reglamentació actual actua sovint com un fre o com una restricció a l’exercici de l’autonomia i la responsabilitat.
 • Promoure la diversificació per superar el model homogeni i únic. És necessari permetre i admetre la diferenciació i l’especialització perquè les universitats puguin organitzar-se d’acord amb la seva estratègia.
 • Obertura social i internacionalització per situar les universitats catalanes com a nodes en els seus camps de coneixement en el context mundial. La internacionalització és la integració de la universitat a escala global.
 • Meritocràcia per estendre el principi del mèrit a totes les esferes de la Universitat i en tots els àmbits en coherència amb la seva naturalesa.
 • Reforçar la cooperació interuniversitària per impulsar els elements de coordinació en formació, recerca, transferència, gestió i serveis compartits que permetin construir i reforçar el sistema universitari.

En base a aquests principis, la ponència proposa debatre amb la Comissió sis blocs d’actuació que s’aniran discutint al llarg de les properes sessions. Entre les més destacades hi ha les següents:

 • Autonomia, avaluació i retiment de comptes
 • Òrgans de govern (unipersonals i col·legiats)
 • Organització interna
 • Gestió de personal (PDI i PAS)
 • Finançament
 • Relacions entre universitats i amb la societat
A partir d’aquest diagnòstic, la ponència de la Comissió de la Governança continuarà els treballs ja més centrats en l’elaboració de propostes concretes. En aquest sentit el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha valorat molt positivament les reflexions aportades avui pels membres de la Comissió de la Governança “que serviran per aprofundir i concretar els treballs de la pròpia ponència”. Castellà ha afirmat: “Subratllo la importància que té que la societat civil, els partits polítics i els representants de les universitats assumeixin que el sistema universitari és una prioritat pel país”.

Al començament de l’acte s’han viscut moments tensos quan alguns manifestants han tractat de boicotejar la realització d’aquesta reunió. Però degut a la forta presència de mossos d'esquadra han optat per tallar la Via Laietana; i finalment, la sessió ha pogut celebrar-se normalment sense cap incident.

La Comissió per a l’estudi de la Governança es va constituir el passat mes de setembre i està formada per cinquanta representants dels àmbits universitari, social i polític.  Una ponència més reduïda, integrada per 10 personalitats de reconegut prestigi, és l’encarregada de pautar i marcar amb idees i documents el treball de la Comissió.

La Comissió

La Comissió per la Millora de la Governança Universitària va ser creada pels Rectors i la Generalitat, al si de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya. El seu objectiu "l’estudi i la proposta de models, iniciatives i actuacions per a la millora de la governança de les universitats públiques i, en tot allò que correspongui, del propi sistema universitari de Catalunya". Es tracta doncs de modernitzar el funcionament universitari per adaptar-lo a les noves necessitats de la societat.

Està formada per 50 representants de la comunitat universitaria, sindicats i agents socials, així com representants de partits polítics presents al Parlament de Catalunya.

Més informació sobre la composició

La Ponència

L’estudi sobre la governança es farà d’acord amb els informes que presenti una ponència, constituïda per 10 experts designats pel president de la Comissió (Secretari d'Universitats i Recerca), en funció de la seva trajectòria professional i acadèmica, i pel seu especial coneixement de la matèria.

Més informació sobre la composició
arxivat sota:
darrera modificació: Febrer 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS Accessibilitat Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech