Sou a: Inici » Notícies » La comunitat universitària catalana s’ha posicionat respecte les propostes presentades pel Govern per al curs 2016/2017 en la passada Conferència General del Consell Interuniversitari Català del dia 9 de juny.
Accions del document

La comunitat universitària catalana s’ha posicionat respecte les propostes presentades pel Govern per al curs 2016/2017 en la passada Conferència General del Consell Interuniversitari Català del dia 9 de juny.

Comparteix Share
Barcelona, 16 de juny de 2016
A la sala de juntes del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya hem mostrat el rebuig al Decret de Preus i Beques que el Govern ha presentat per al curs 2016/2017 i hem defensat un model universitari que tendeixi cap a la gratuïtat amb l’acompanyament i el suport de representants de tots els sectors de la comunitat universitària catalana.

Ens han fet costat i donat suport de manera presencial, la rectora Margarida Arboix de la Universitat Autònoma de Barcelona, els rectors Enric Fossas de la Universitat Politècnica de Barcelona, Sergi Bonet de la Universitat de Girona, els representants dels Consells de l’Estudiantat de la Universitat Politècnica de Catalunya, de la Universitat de Girona, de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universitat Oberta de Catalunya, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona; i dels representants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, l’Associació d’Estudiants Progressistes, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i els sindicats de treballadors Comissions Obreres i Unió General de Treballadors.

La Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida i la Universitat de Barcelona, ens han fet arribar el seu suport i han excusat l’assistència per qüestions d’agenda.

Pel que fa al Decret de Preus i Beques, no presenta cap canvi en relació al del curs anterior i no recull la rebaixa del 30 % de les taxes universitàries aprovades al Parlament amb la moció presentada el passat mes d’abril, emparat sota l’argument que es treballa amb els pressupostos prorrogats. Creiem que el model de preus públics que defensa la Generalitat, el més car d’Espanya, no garanteix la igualtat d’oportunitats entre els diversos membres de la nostra societat i així s’ha posat de manifest en les diferents intervencions dels membres de la taula.

S’ha defensat un model d’universitat que tendeixi cap a la gratuïtat dels estudis universitaris en un termini màxim de deu anys per garantir un accés just per a totes les persones de la nostra societat, tal i com ja succeeix a la majoria d’estats d’Europa. A més, considerem que el model de beques del Ministerio de Educación i de la Generalitat són insuficients per a garantir la igualtat d’oportunitats real dins de la nostra societat.

Reclamem, doncs, un debat per a decidir quin model d’universitat volem: una universitat cara i elitista, o bé una universitat amb un accés just que compleixi la seva funció com a ascensor social? No oblidem tampoc la necessitat de treballar en les etapes prèvies de l’educació per a garantir aquesta justícia social.
darrera modificació: Juny 2016

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech