Accions del document

La pujada de taxes pactada entre Rectors i Generalitat costa als estudiants més de 4 milions d'euros

Comparteix Share
La proposta del rector Giró, de la Universitat Politècnica de Catalunya, que va ser rebutjada pels representants estudiantils, es va aprovar a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya amb la complicitat de la resta de rectors i la Secretaria d'Universitats de Catalunya, hi suposa un cost de 4.160.966 € per als estudiants d'enginyeria del sistema universitari català públic

PERÒ COM HA ANAT EL TEMA?


25 de juny de 2013 Comissió d’Estudiants del Consell Interuniversitari de Catalunya:

El representant de l’Estudiantat de la Universitat de Barcelona (UB) pregunta al secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) Sr. Claudi Alsina, perquè alguns estudis, en opinió seva similars, paguen graus d’experimentalitat diferents, com ara Grau en economia (Grau Experimentalitat A) i Grau en matemàtiques (Grau Experimentalitat B).

El Sr. Alsina recomana impulsar un debat en la Comissió d’Accés i afers estudiantils de cara al futur, hi considera que per aquest curs no seria possible canviar cap grau d'experimentalitat.

 

Acta aprovada per la Comissió d’estudiants del CIC del 7 d’octubre de 201325 de juny de 2013 Comissió d’Accés i Afers estudiantils:

El rector Giró, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) expressa la seva preocupació per la classificació de les enginyeries dins dels quatre graus d’experimentalitat que preveu l’esborrany:

 

“El punt 2.4 de l’annex 1, relatiu als estudis amb grau d’experimentalitat 4, inclou totes les enginyeries de cicle llarg. Amb la transició a graus les enginyeries van passar del grau d’experimentalitat més car (C) al mitjà (B), fet que ha perjudicat molt la UPC. Opina que totes les enginyeries haurien de ser considerades estudis amb coeficient d’estructura docent C. Com que això implicaria un fort augment del preu d’aquests graus, la UPC proposa introduir dos apartats al punt 1.1.2 de l’annex 1 per recollir els coeficients d’estructura docent B1 (que tindrien totes les titulacions amb el coeficient B actual) i B2 per a aquelles enginyeries que haurien de tenir coeficient C. Es tractaria de separar-les perquè quan les condicions ho permetin es faci la transició del nivell B2 al C.”

 

Alguns vicerectors expressen la precipitació en fer el canvi per al 2013.

 

La senyora Espigares, com a representant dels estudiants, mostra el seu inconformisme davant de la situació que dibuixa el Decret de preus i demana que consti en acta la necessitat de que no només no apugin els preus públics, sinó que s’abaixin. Comenta que des de la Comissió d’estudiants (que ha tingut lloc avui) s’ha arribat a l’acord d’impulsar el debat sobre grau d’experimentalitat dels estudis, però és precipitat atendre ara la petició de la UPC al respecte perquè suposarà que l’estudiant pagui més, i es nega a que això passi.


Acta aprovada per la Comissió d’Accés i Afers estudiantils del CIC del 5 de novembre de 2013

 

 

28 de juny de 2013 Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya:

Es lliura als assistents un resum dels punts principals de la proposta de Decret de preus per al curs 2013-2014 i que no inclou cap canvi d’experimentalitat, i no es lliura la última versió de la proposta de Decret de Preus:

 

 

La senyora Espigares lamenta que la proposta presentada no inclogui la demanda de l’Estudiantat per a disminuir els preus públics aquest curs, en consonància amb el moment i comprenent les dificultats que la situació econòmica imposa a les famílies.

 

El senyor Giró estima comentar algunes qüestions tot i ser conscient del seu pertinent debat en la sessió subsegüent de la Junta. Comenta respecte les enginyeries, que el repartiment de titulacions entre els estudis amb coeficient d’estructura docent, la considera una classificació errònia que cal corregir atès el seu nivell d’experimentalitat.

 

El senyor Castellà agraeix els comentaris i les intervencions, que en el seu cas seran preses en consideració per la Junta del CIC en el debat final sobre la proposta.

 

Donat que no es parla el tema de l’experimentalitat i que no apareix en el resum de canvis, marxem amb el convenciment que no es pujaran els preus de les enginyeries.


Acta aprovada per la Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya del 2 de desembre de 2013

 

 

28 de juny de 2013 Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya:

En aquesta reunió hi assisteixen els rectors i no hi ha presència d’estudiants donat que no formen part de l’òrgan (en formen part càrrecs de la Secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, els Rectors i els Presidents dels Consells Socials).

 

En el debat sobre el projecte de Decret pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2013-2014:

 

 

 

Aquesta acta ha estat aprovada per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya i posada en consideració del Consell de l’Estudiantat de les Universitats catalanes i els representants estudiantils de les diferents universitats pel greuge que ha ocasionat als estudiants.

 

 

QUÈ HA PASSAT DESPRÉS ?


9 de juliol de 2013: Publicació del Decret de Preus

Es publica el Decret pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2013-2014, que inclou canvis d’experimentalitat en les enginyeries.

 

 

El CEUCAT publica la pujada encoberta de les taxes:

 

 

 

 

Associació catalana d’Unviersitats Públiques (ACUP) :


L’ACUP fa un comunicat oficial dient que no han impulsat aquesta iniciativa, i hores més tard reconeixen la implicació i el comunicat es retirat de la seva pàgina web:

 

 

 

QUÈ SUPOSA AQUESTA PUJADA ENCOBERTA ALS ESTUDIANTS DE CATALUNYA ?


El canvi en el coeficient d’experimentalitat suposa passar de 35.77 €/crèdit en l’experimentalitat B a 39.53 €/crèdit en l’experimentalitat C. Aquesta diferència de 3.76 €/crèdit equival per a un estudiant que es matricula d’un curs acadèmic a temps complert de 60 crèdits per primera vegada un increment de 225.60 €. Molt superior si s’ha de matricular per segona o tercera vegada d’alguna assignatura.

 

 

Experimentalitat

Preu / crèdit

Increment preu/crèdit

Increment en un curs acadèmic (60 crèdits)

Grau B (2012-2013)

35.77 €

3.76 €/crèdit

225.60 €

Grau C (2013-2014)

39.53 €

 


AQUESTA ÉS LA QUANTITAT QUE ELS ESTUDIANTS HAN HAGUT D’ABONAT SUPOSANT QUE ES MATRICULEN DE 60 CRÈDITS PER PRIMERA VEGADA, I QUE NOMÉS RECUPEREN DEMANANT LA BECA EQUITAT (els qui ho han sol·licitat que segons la primera resolució parcial de l'AGAUR no supera el 25% dels estudiants potencials).

Tenint en compte que segons les dades del portal oficial de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya WINDAT, a les universitats catalanes públiques hi ha més de 18.000 estudiants de l'àmbit de les enginyeries, el cost que ha suposat en global supera els 4 milions d'euros.

Concretament l'any 2011-2012 hi havia 18444 estudiants (14175 homes i 4269 dones) que multiplicat pels 255.60 € que ha incrementat el preu dels estudis suposa una despesa de 4.160.966 € superior al que era amb el coeficient B.


QUE HEM FET ELS ESTUDIANTS AMB AQUESTA INFORMACIÓ ?

Els representants de l’Estudiantat a través del Consell de l’Estudiantat de les Universitats catalanes per denunciar el problema:

 

-          Per l’incompliment de la LUC: en no ser escoltada la Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya, donat que els representants dels estudiants i la resta de la comunitat universitària no hem sigut coneixedors d’aquest acord fins dies desprès de la publicació del Decret de Preus. Perquè aquesta modificació ha estat executada sense cap mena de debat públic i d’amagat.

QUÈ FEM AVUI ?

Demostrar amb documents oficials les proves de la culpabilitat del rector de la UdL en l pujada de taxes als estudiants d’enginyeria, amb la complicitat de la resta de rectors i de la secretaria d’Universitats.

 

PERQUÈ HO FEM ?

 

- Pel COST ECONÒMIC que ha SUPOSAT LA PUJADA més de 4 milions d'euros
- Per la TRASPARÈNCIA cap als estudiants que REPRESENTEM
- PERQUÈ ES SAPIGUI LA VERITAT DE LA PUJADA DE PREUS
arxivat sota: ,
darrera modificació: Desembre 2013

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech