Accions del document

LES CLAUS DEL DECRET DE PREUS: Aspectes positius i negatius

Comparteix Share
30/06/2011 El curs vinent el preu del crèdit puja un 7,6% pels graus i un 3,6% pels masters. A més, es crea un nou sistema de beques.
LES CLAUS DEL DECRET DE PREUS: Aspectes positius i negatius

Conf. Gral. CIC

La Conferència General del CIC[1] i posterior Junta, han aprovat aquest matí l’esborrany del decret de preus, que regula els preus públics de les universitats catalanes, tot i l’oposició dels representants dels estudiants i els sindicats. El decret, que serà aprovat properament pel Consell de Govern de la Generalitat, suposa el major increment mai aplicat al preu dels estudis universitaris.

El CEUCAT valora molt positivament que el nou sistema de beques i el pagament fraccionat per mensualitats siguin una realitat el curs vinent, ja que ajuden a garantir l’accés a la universitat a les persones amb més dificultats econòmiques. Aquestes són dues mesures que reclamava el CEUCAT, per últim cop el passat dia 16 de juny en un comunicat [2].

Tot i això, el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes defensa fermament que augmentar els preus als universitaris i reduir el pressupost a les universitats no és una bona estratègia. Cal invertir en els professionals i els emprenedors del futur per poder sortir de la crisi, i dotar les universitats de recursos suficients perquè no deixin de ser les universitats de qualitat que són a dia d’avui.

Durant la Conferència General, el CEUCAT ha fet saber al Govern el seu temor de què les retallades afectin negativament la qualitat dels estudis, i l'ha instat a evitar-ho.

 

LES CLAUS DEL DECRET: Aspectes positius i negatius


AUGMENTAR UN 7,6% EL PREUS DELS CRÈDITS


Rebutgem aquest augment, que és el major de la història i el màxim que permet el Ministeri d’Educació. Mentre Catalunya (la segona comunitat autònoma més cara de l’Estat[3]) fa això, altres comunitats mantenen augments del 3,6% (el mínim permès pel Ministeri, i el valor que aquest recomana).

 

DESTINAR UN 10% DE L’AUGMENT DEL PREU PER SOBRE l’IPC  A CREAR UN NOU SISTEMA DE BEQUES (1 punt dels 7,6 es destinarà a beques)


Valorem molt positivament la creació d’aquest nou sistema de beques que permetrà augmentar l’actual llindar de renda fixat pel Ministeri a les seves beques. Trobem que la quantitat destinada a beques és molt petita, i esperem que en el futur aquesta quantitat augmenti significativament.

 

Com ja li ha comunicat avui al Secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el CEUCAT vol participar activament en el disseny de la convocatòria d’aquestes beques.

AUGMENTAR UN 3,6% TOTES LES TAXES UNIVERSITÀRIES (GESTIÓ EXPEDIENT ACADÈMIC, EXPEDICIÓ DE TÍTOL, ETC.) I ELS PREUS DELS ESTUDIS DELS MÀSTERS OFICIALS


Les taxes universitàries com la de gestió d’expedient acadèmic (132,60€), la d’expedició del títol (207,20€), la d’expedició del Suplement Europeu al Títol (31,10€), etc.  augmenten un 3,6%. També tindran aquest augment els preus dels màsters oficials.  Aquest augment, igual a l’IPC, és raonable, i molt més adequat que el 7,6% que s’aplicarà als graus.

 

Tot i això, caldria revisar si a dia d’avui el valor de les taxes es correspon amb el cost i la qualitat dels serveis.

APLICAR UN RECÀRREC DEL 50% ALS ESTUDIANTS QUE REPETEIXIN UNA ASSIGNATURA


Tot i la voluntat inicial del Govern d’augmentar aquest valor, celebrem que finalment aquest recàrrec no augmenti el curs vinent, tal com demanava el CEUCAT.

APLICAR UN RECÀRREC DEL 200% ALS ESTUDIANTS QUE REPETEIXIN PER SEGON COP (O MÉS) UNA ASSIGNATURA


Aquesta mesura té per objecte augmentar el rendiment acadèmic dels estudiants i utilitzar d’una forma més eficient els recursos públics. Tal com ja hem manifestat diverses vegades, aplicar aquesta mesura el curs vinent o el següent tindrà els mateixos afectes sobre els crèdits matriculats per segona a més vegades.

 

Elevar la penalització d’aquesta forma el proper curs acadèmic no serveix per altre cosa que augmentar els ingressos de les universitats. Si la voluntat, tal com va manifestar el govern en un comunicat[4], és únicament i exclusiva reduir el nombre de repeticions d’assignatures per estalviar recursos públics, la proposta hauria d’entrar en vigor no abans del curs 2012-13. D’aquesta manera els estudiants, motivats per aquest canvi legislatiu, centrarien els seus esforços durant el curs 2011-12 per evitar suspendre per segon cop cap assignatura. Aplicant la mesura el curs vinent, el Govern no permet als estudiants reaccionar al canvi normatiu abans que entri en vigor aquesta forta penalització.

 

L’augment total de la matrícula percebut per un estudiant de 1r o 2n cicle que matriculi tot un curs per primer cop però malauradament tripiteixi una assignatura de 7,5 crèdits serà del 20%[5] respecte el que hagués pagat aquest curs que ara acaba.

 

Aquesta penalització no té en compte, a més, els diferents nivells de dificultat que tenen els estudis (tal com fa el Ministeri amb les seves beques) a l’hora de fixar les penalitzacions per baix rendiment. I tampoc considera els diferents tipus d’avaluació que tenen les universitats (algunes universitats ofereixen exàmens de recuperació mentre que d’altres no, per exemple). El Govern s’ha negat a tenir en compte factors d’aquest tipus.

 

Aquesta mesura se suma a la decisió del ministeri de no cobrir el cost de terceres matrícules (o successives) als seus becaris (excepte per enginyeries i arquitectures que no es cobreix a partir de la quarta). Això provoca que un estudiant becat pel ministeri (i per tant amb una renda familiar molt i molt baixa) que matriculi tot un curs per primer cop però malauradament tripiteixi una assignatura de 7,5 crèdits hagi de pagar 560,00€[6] per estudiar durant el curs 2011-12 a la universitat.

 

El CEUCAT s’oposa totalment a l’aplicació pel curs 2011-12 d’aquesta mesura, i així els ho ha comunicat aquest matí al Conseller Mas-Colell i al Secretari d’Universitats i Recerca.

DONAR LLIBERTAT A LES UNIVERSITATS PER INCREMENTAR ELS INGRESSOS PROVINENTS DELS ESTUDIANTS


Des de fa dos anys, el decret de preus dóna llibertat a les universitats per fixar taxes pròpies que suposin un augment extra de la recaptació per matrícules. Enguany, està previst que les universitats públiques aprofitin aquest fet per augmentar les taxes pròpies fins els 70€ anuals.

 

Aquest fet farà que l’augment total del que pagarà un estudiant català per la seva matrícula universitària sigui de fins el 13%[7] (segons cada universitat) i no del 7,6% que planteja el Govern (que no té en compte aquestes taxes pròpies de les universitats quan fa el càlcul de l’augment).

PERMETRE EL PAGAMENT DE LA MATRÍCULA FRACCIONAT EN MENSUALITATS


Celebrem aquesta reivindicada mesura, que permetrà als ciutadans evitar haver de pagar de forma puntual una gran quantitat de diners que pot desajustar l’economia familiar. Tot i això, demanem que aquest fraccionament no suposi un increment del preu total a pagar, és a dir, que no es cobrin interessos per aquest fraccionament. No reivindiquem que s’atorguin préstecs als estudiants, sinó que la universitat es pugui convertir en un servei a pagar mensualment.

PERMETRE QUE ELS DOCTORANDS PAGUIN LA DEFENSA DE LA TESI NOMÉS L’ANY QUE REALMENT DEFENSARAN LA TESI


A diferència d’anys anteriors, l’actual decret permetrà que els doctorands només paguin la taxa corresponent a la defensa de la seva tesi l’any que realment es produeixi aquesta defensa. El CEUCAT aplaudeix la mesura, que reivindicaven fortament els col·lectius d’estudiants de programes de doctorat durant els últims temps.[1] Conferència General del CIC:

http://www.ceucat.cat/informacio-universitaria/organs-i-institucions/organs-a-nivell-autonomic/CIC/conferencia-general-del-cic

[2] Comunicat del CEUCAT 16/06/2011:
http://consellestudiantat.upc.edu/resolveuid/89841a0e91ebde7dfeb80588bf7afeb4

[3] Estudi eleborat pel Consell de l’Estudiantat de la UPC:

http://consellestudiantat.upc.edu/resolveuid/ac4a6e019151e61a2bd52288efcce962

[4] Comunicat de la Secretaria d’Universitats i Recerca 22/06/2011:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=113954&idioma=0

[5] Estudi elaborat pel CEUCAT:

http://consellestudiantat.upc.edu/resolveuid/09088f86cc411b4a53a118d1132ac961

[6] Estudi elaborat pel CEUCAT:

http://consellestudiantat.upc.edu/resolveuid/9bc2d44b40e1c7ec8b05d46eb8f46624

[7] Estudi elaborat pel CEUCAT, més dades a:

http://consellestudiantat.upc.edu/resolveuid/db021968f558bc66b9aaf9e0dcd74718
darrera modificació: Febrer 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech