Accions del document

Posicionament del CEUCAT sobre el Decret de Preus'15

Comparteix Share

Barcelona, 30 de Juliol de 2015. El passat 27 de Juny el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat va publicar el Decret de Preus Públics pel proper curs 2015-16, que regula les taxes i preus de serveis acadèmics a les universitats públiques catalanes.

Des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) vam presentar el passat 29 d’abril un recull de 21 propostes per millorar el decret i fer-lo més just i equitatiu per l’estudiantat. D’entre les mesures proposades en trobem de caràcter fonamental econòmic (com el retorn dels preus per als ensenyaments públics i la Universitat Oberta de Catalunya als anteriors als del curs 2011-12),  però també de tipus pedagògic i d’aposta per la qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (com que el recàrrec per segona matrícula depengués del nombre d’aprovats de l’assignatura).

Tot i que en un primer contacte amb els responsables polítics de la Secretaria d’Universitats i Recerca (que depèn del Departament d’Economia i Coneixement), es va acordar estudiar la implantació de les propostes que suposen menys cost econòmic –atès que les d’alt cost econòmic eren suposadament inassolibles pel Govern de la Generalitat, al·legant sempre a que el Govern de l’estat espanyol no permetia aquest finançament–; la realitat és que el nou Decret de Preus és pràcticament igual al de l’any anterior 14/15, amb les úniques concessions de lleugeres modificacions de caire tècnic i de nul cost, és a dir, propostes com que el descompte per matrícula d’honor s’apliqui a la següent matrícula ordinària, encara que sigui de grau a màster, i no comptar l’IPC per al càlcul de les ponderacions de segones i successives matrícules.

És per això que considerem que el Decret presentat per la Generalitat de Catalunya aboca als estudiants catalans a un model en el qual no es potencia l’excel·lència, sinó la capacitat econòmica de la unitat familiar. Des del CEUCAT considerem que el finançament d’un Sistema Universitari que pretén ser de qualitat i d’excel·lència no pot dependre tant de les aportacions particulars dels estudiants.

Des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes fem una aposta ferma per un sistema  on els preus d’estudiar siguin coberts per l’administració pública, tal i com succeeix a la majoria de països europeus que són àmpliament reconeguts internacionalment per la seva qualitat universitària,  i que realment garanteixi la inclusió de tots els estudiants en el sistema universitari. 

arxivat sota:
darrera modificació: Octubre 2015

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech