Accions del document

Preocupació per les beques Erasmus

Comparteix Share
08/10/2012 Preocupació per les beques Erasmus, amenaçades per problemes de tresoreria i per les retallades

El programa Erasmus permet tenir un primer contacte amb la realitat de paísos de la unió, conèixer altres maneres de fer, millorar la parla d’idiomes estrangers, crear una xarxa de contactes internacional, i ajuden a construir l’Espai Europeu d’Educació Superior. Són doncs un complement excepcional als estudis.

A Catalunya els estudiants que volen marxar a fer una estada acadèmica en una universitat europea gaudeixen de diverses beques. N’otorguen tant la Comunitat Europea, com el Minsteri d’Educació i la Generalitat. Tot i això, la suma de les quanties que es poden obtenir si aconsegueixes les tres beques no arriba als 450€ al més, molt per sota de la despesa que suposa anar a estudiar a un altre país. A més, la quantita percebuda és independent del país de destí, tot i les diferències considerables de costos que existeixen. En canvi, en altres comunitats de l’Estat la suma total de les beques de la UE,  l’Estat i la Comunitat Autònoma superava els 600€ mensuals els últims cursos.

Ara la Comissió Europea ha anunciat que no té prou diners per fer front al pagament de les beques Erasmus, per problemes de tresoreria. A més, els pressupostos de l’Estat per l’any 2013 contemplen una dràstica retallada de les beques per estudiants Erasmus.

El CEUCAT es mostra extremadament preocupat per aquestes notícies, ja que posen en risc les possibilitats de molts estudiants per anar a estudiar a l’estranger el curs vinent. Sobretot al context actual, en què és cada cop més necessari estar ben format per buscar feina fora de l’Estat o treballar des d’aquí en l’àmbit internacional.

Per tot això el CEUCAT reunit en plenari ha acordat:

  • Requerir al Ministeri d’Educació la informació detallada sobre les possibles manques de finançament i retallades en les beques Erasmus de la Comunitat Europea i de l’Estat.
  • Exigir la convocatòria de l’Observatori de Beques, organisme depenent del Ministeri i que compta amb representació estudiantil, per tal d’ésser informat i prendre posició en aquests assumptes.
  • Exigir un procés de diàleg amb el Ministeri referent als pressupostos 2013 i la possible reducció de la partida de beques. Una retallada del 50% no és acceptable.
  • Demanar a les universitats que articulin mecanismes efectius de comunicació amb l’estudiantat que actualment està d’Erasmus o pendent de marxar per tal que estiguin correctament informats en tot moment. Cal evitar-los la incertesa.

El CEUCAT no descarta futures accions com a resultat de la informació que li sigui facilitada per les administracions.
arxivat sota: , ,
darrera modificació: Octubre 2012

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech