Accions del document

Preus, beques i el cost real de la docència

Comparteix Share
17/11/2011 El CEUCAT afegeix algunes consideracions a informacions emeses avui en diversos mitjans de comunicació arrel de la vaga a les universitats
Arrel d'algunes informacions emeses avui, el CEUCAT vol fer alguns aclariments que ajudin a entendre millor la realitat del sistema de matrícula i les beques per a universitaris.

PREUS

La matrícula universitària enguany s'ha apujat entre un 9 i un 13% segons la universitat, que suposa un augment total d'entre 130 i 140€ l'any. Si bé és veritat que la part de la matrícula que depèn de la Generalitat (preus del crèdit) ha pujat un 7,6%, la part que depèn directament de les universitats (taxes pròpies) ha pujat entre un 40 i un 60% a la majoria de casos. Per altra banda, l'increment d'un 200% del preu dels crèdits matriculats per tercer cop ha provocat fortes pujades addicionals a la matrícula d'alguns estudiants.

Informació detallada sobre els preus aquí

BEQUES

D'aquest 9-13% d'augment, s'ha destinat a beques 1 punt (un 25% de l'augment per sobre l'IPC aplicat per la Generalitat, es a dir un 25% de 4 punts, si tenim en compte que l'IPC va ésser de 3,6 punts). D'aquest punt destinat a beques, el que s'ha dedicat a ajuts que permetin accedir a la universitat a persones amb dificultats econòmiques (beques Equitat) és un 80%, i la resta es destina a beques que premien el rendiment acadèmic (beques Excel·lència Acadèmica). Així, en total es destinen 0,8 punts de l'augment total a les noves beques Equitat  i 0,2 punts a les beques Excel·lència (dels entre 9 i 13).

COST REAL DELS ESTUDIS

El cost real de la docència no es pot calcular dividint el pressupost total de la universitat entre el nombre d'estudiants, tal com han repetit en diverses ocasions els rectors de les universitats catalanes en diversos mitjans de comunicació i claustres universitaris. El cost de personal d'administració i serveis i d'alguns investigadors, laboratoris i altres equipaments que estan lligats a la realització de projectes d'investigació no s'han de repercutir en els estudiants. Com tampoc es pot repercutir la totalitat de la resta d'investigació que fa la universitat. És per això que l'aportació de l'estudiant en aquests moments no suposa entre un 10 i un 15% sino un valor molt més elevat.


En tot cas, en relació a les beques i preus del curs vinent, el CEUCAT prendrà un paper actiu per tal d'establir un diàleg amb els governs de Catalunya i de l'Estat en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya i del Consejo de Estudiantes Universitario del Estado. A més, seguirem treballant per intentar minitzar les retallades, o si més no el seu impacte en la qualitat de la docència i les condicions de l'estudiantat.
darrera modificació: Novembre 2011

Notícies

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS  Accessibilitat  Avís legal   Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes. CEUCAT.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech